Tradycyjne egipskie jedzenie w Hurghadzie możecie spróbować w restauracjach:
Summer House (przy hotelu Sea Gull, na tyłach kawiarni Costa), El Arabi (nieopodal hotelu Sea 
Gull, po drugiej stronie ulicy), Sphinx w Marinie.   
      
          
                          

English version
MENU:
Copyright 2003-2012 
Agnieszka Pikulska
Wszelkie prawa zastrzeżone
-
www.hurghada.pl 
ww.forum.hurghada.pl
 
 www.egypthurghada.com

-
e-mail: info@hurghada.pl
tel.: (+2) 0100 538 0770
Gwarancja jakości usług - Agnecja Informacji i Rozwoju "Gia"
General Information Agency
Strona główna
Najczęściej zadawane pytania
O serwisie, Agencji Informacji i Rozwoju "Gia" + mapa serwisu
Mapa Hurghady (otwiera się w nowym oknie)
Hotele w Hurghadzie
Dzielnice Hurghady, transport, waluta, zdjęcia pieniędzy, zakupy
Plaże i pogoda
Morze Czerwone, Nurkowanie
Okolice Hurghady: El Gouna, Sahl Hasheesh, Makadi, Safaga
Nocne życie w Hurghadzie, alkohol, bary, dyskoteki
Słowniczek, przydatne słówka, liczby
Odpowiedzi Egipcjan na Wasze pytania dotyczące kultury i życia w Egipcie - ARCHIWUM - (otwiera się w nowym oknie)
Forum serwisu (otwiera się w nowym oknie)
Oferta wycieczek fakultatywnych
Oferty wycieczek do Egiptu, kwatery
Nieruchomości, apartamenty, mieszkania, wille w Hurghadzie - oferta naszej Agencji "Gia"
Kuchnia egipska, egipskie specjały, restauracje w Hurghadzie
Apteczka - leki dostępne w aptekach w Hurghadzie
Kontakt z nami - formularz (otwiera się w nowym oknie)
Kuchnia egipska
Śniadanie i lunch
Lunch to moloheja i mahszi. Nie udało mi się znaleźć
nawet angielskiej nazwy rośliny wręcz uwielbianej przez 
Egipcjan (mniej przez turystów:) 
moloheja. Przyrządzona 
jest w postaci zielonej zupy,wyglądem trochę przypomina 
szpinak. 
Mahszi to coś w rodzaju naszych gołąbków. 
Odpowiednio przyrządzony ryż z odrobiną mięsa 
wołowego jest zawijany w liście winogron (
mahszi 
łaraanab
), liście kapusty (mahszi kromb), nadziewany we
wcześniej wydrążoną cukinię (
mahszi kusa), pomidora 
(
mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen),
a później pieczony. 
   
      
                 
Foul (czyt.ful) i taameja - nieważne ile piastrów Egipcjanin 
w kieszeni ma, śniadanie bez tych dwóch specjałów nie 
miałoby dla niego sensu.
Foul jest to specjalnie przyrządzonafasola na tłuszczu, 
często w sosie pomidorowym. "Kocie uszka" są tu 
niezbędne. 
Taameja wyglądem przypomina nasze kotlety 
mielone, jednak jej głównym składnikiem nie jest mielone 
mięso, a mielona fasola z dodatkiem przypraw. Egipcjanie 
często wypełniają takimi kotletami połówki chleba (chleb 
egipski jest płaski, okrągły i pusty w środku, taki jak na 
zdjęciach obok) tworząc w ten sposób kanapki. Na stole
w godzinach porannych możecie też znaleźć jajka sadzone i 
sałatki (pomidor, papryka, ogórek, cebula).  
   
    
                             
Obiad
Na talerzu może pojawić się też tahina i babaganuk - 
tahina jest to sos sezamowy, często doprawiany 
czosnkiem i sokiem z limonki. 
Babaganuk to tahina z 
pieczonym, a później zmielonym bakłażanem i czosnkiem, 
często też z natką pietruszki. Obie pasty (w menu 
znajdziecie je w części "sałatki") je się z chlebem (znowu 
"kocie uszka").    
    
                    
Restauracje egipskie w Hurghadzie
Ryby i owoce morza

Czosnek, cebula, sól, pieprz, olej lub masło - bez tych składników egipska kuchnia nie byłaby 
egipską. Egipcjanie jedzą  w ciągu dnia śniadanie, lunch i obiad. Zawsze na stole jest egipski 
chleb, który rwąc na małe kawałki Egipcjanie tworzą  tzw. "kocie uszka" i wypełniają je 
jedzeniem. Sztućce używane są tylko w konieczności, np. w przypadku zup. 
Muzułmanie nie mogą jeśc wieprzowiny, dlatego też nie nastawiajcie sie na to, że w menu
znajdziecie golonkę;). Egipskie potrawy są naprawdę smaczne, odmienne od naszych polskich,
warto więc je spróbować. 
  

Egipcjanie nie potrafią wyobrazić sobie prawdziwego
obiadu bez mięsa. Musi po prostu być - kurczak, wołowina,
cielęcina, czy baranina. Zupy to ads (gęsta, fasolowa), 
isan asfur (gotowana na wołowinie z drobnym makaronem,
który kształtem przypomina ptasie języczki - stąd nazwa
zupy isan asfur). Pojawiają się też smażone bakłażany
i pomidory z czosnkiem, warzywa w sosie pomidorowym
tj. okra (bamia), zielony groszek, marchewka, fasola
szparagowa, biała fasola, ziemniaki (warto tutaj dodać,
że Egipcjanie nie uznają ziemniaków jako jednego z
głównych składników obiadu, a jako sałatkę - składnikami tymi są ryż, ryż z drobnym makaronem lub 
makaron). Znajdziecie tu też znane nam już: tahina, babaganuk, moloheja. Potrawy z makaronem to 
makarona beszamel - egipska lasagna z mięsem mielonym w sosie beszamel, wersja bez makaronu to
kusa beszamel, gdzie zamiast makaronu występuje cukinia. 
   
     
    
                                              

Smacznego!

Dwa morza i ich owoce nie pozostają zlekceważone przez Egipcjan. Różnego rodzaju ryby (też te 
kolorowe, z którymi zaprzyjaźniacie się snurkując i nurkując w Morzu Czerwonym), dostępne są
w wielu restauracjach w Hurghadzie. Krewetki, małże, kalamary, homary, kraby - smażone i z grilla, 
kosztują o wiele mniej niż w innych rejonach świata.
Restauracje rybne w Hurghadzie: Fish House (naprzeciw hotelu Regina Style), El MinaEl Joker 
(obie na mapie), Star Fish w Sakalli, Sardina w Marinie.